Un treball sobre els receptaris farmacèutics i les malalties del segle XIX guanya l’11è Premi Terenci Thos i Codina de recerca de batxillerat

En l’edició d’enguany, els tres treballs finalistes que optaven al Premi Terenci Thos i Codina de Treballs de Recerca de Batxillerat (curs 2013-2014) han estat guardonats. Els receptaris farmacèutics: Què en queda avui? Les malalties més freqüents a finals del s. XIX i el seu tractament, de Mar Bosch i Arís de l’Institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar i amb la professora Anna Becerra com a tutora, ha estat el treball guanyador de l’11è premi. A més, el treball Christina de Brunswick travessa l’objectiu d’Eugènia Güell i Barnils de Maristes Valldemia de Mataró i  el professor Albert Cocera com a tutor, ha estat guardonat amb un accèssit. Finalment i de forma excepcional, s’ha atorgat una menció especial a un tercer treball, La masia de Can Coris, presentat per Ferran Montasell Benítez, de l’Escola Pia de Calella i que ha tingut com a tutora a la professora Anna Sitjà.

El jurat ha fet constar l’alt nivell assolit entre els treballs presentats a l’edició d’enguany explicitant-ho premiant els tres treballs que havien estat seleccionats com a finalistes. M. Àngels Jubany, membre del jurat ha glossat els treballs finalistes:

«El treball que porta per títol Christina de Brunswick travessa l’objectiu ens dóna a conèixer la importància d’explicar la història a través del documental. Aquesta investigació demostra com amb la tecnologia d’avui podem transmetre coneixements històrics de manera atractiva. Es tracta d’un treball històrico-tecnològic molt ben desenvolupat que conclou amb una proposa documental vinculada a la ciutat de Mataró: l’estància de la reina Christina de Brunswick, esposa de l’arxiduc Carles d’Àustria. Per a la seva realització, l’autor/a ha portat a terme un ingent treball de camp, amb entrevistes a destacats professionals catalans del documental i, a més a més, s’ha nodrit d’una rica bibliografia.

El treball La Masia de Can Coris ressegueix la història d’aquesta masia catalana situada a Sant Cebrià de Vallalta. L’autor/a estudia els canvis que ha viscut aquest casal des de l’època medieval. Ens dóna a conèixer els canvis soferts a nivell estructural, els personatges que hi han habitat o fet estada, els fets històrics que ha viscut la masia, com ara el caciquisme o la guerra civil… L’autor/a ha utilitzat com a fonts moltes entrevistes que ha fet a persones que havien viscut darrerament a la casa. Finalment presenta un fulletó que ha ideat amb la finalitat que es pugui visitar aquest interessant casal.

I finalment, el treball que porta per títol “Els receptaris farmacèutics què en queda avui?” és una recerca històrica sobre la farmàcia a Malgrat de Mar. Una investigació històrica-científica de primer ordre a partir de la qual descobrim les malalties que patiren els habitants de Malgrat al segle XIX. Es tracta d’un tema innovador i d’interès ja que partint de la recerca històrica de la composició dels medicaments arriba a la conclusió –gràcies a l’ajuda del laboratori- que els principis actius dels medicaments són els mateixos avui que al segle XIX.»

L’acte de veredicte i lliurament s’ha celebrat en la sala d’actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, en motiu de la seva festa patronal, Sant Raimon de Penyafort. Durant l’acte s’ha presentat un vídeo divulgatiu de la figura de Terenci Thos i Codina i del premi que porta el seu nom i ha estat presidit pel regidor d’ensenyament de l’Ajuntament de Mataró Sr. Pere Galvany. El premi el convoca l’Il·ltre. Col·legi d’Advocats des de fa onze anys juntament amb el Grup d’Història del Casal de Mataró.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s