Neix l’Arxiu Històric de Vilassar de Dalt

El passat divendres 1 de juliol es va presentar al públic l’Arxiu Històric de Vilassar. Un fons que recull 12.000 pergamins digitalitzats provinents de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà, propietaris del Castell de Vilassar. El fons conserva documentació dels llinatges catalans més destacats com ara els Pinós, Copons, Barberà, Boixadors, o Sentmenat, entre d’altres, i de les famílies més rellevants de la burgesia medieval barcelonina, com els Desbosc, o de la noblesa mallorquina, com ara els Santmartí.

L’Arxiu Històric ha estat possible gràcies a la col·laboració iniciada ja fa uns anys entre l’Ajuntament i l’actual marquès de Santa Maria de Barberà, que va cristal·litzar amb l’obertura del castell a les visites programades assolint el punt més àlgid amb l’obertura a la consulta del fons digitalitzat que hom considera l’arxiu nobiliari més important de Catalunya.

Sense dubte però, el que atrau més l’interès i la curiositat, just per celebrar-se enguany l’any Ramon Llull, és l’exposició de l’únic testament conservat de l’insigne escriptor i filòsof signat a Mallorca l’any 1313. Un testament que recull les darreres voluntats del beat del que se’n tenia notícia però que se’n desconeixia l’existència efectiva i que ara s’ha pogut contrastar.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s