fot. J.F.Clariana

Restaurades les pintures murals de la Capella dels Dolors de Santa Maria de Mataró, obra d’Antoni Viladomat

El passat 20 de juliol, es va inaugurar la restauració de les pintures murals d’Antoni Viladomat de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró, una de les joies del barroc català més importants que es conserven. La inauguració va ser presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Mn. Joan Josep Omella; l’alcalde de Mataró, David Bote; i la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz entre d’altres intervencions. L’acte va incloure l’actuació de Symbiotic Duo amb música dels segles XVII i XVIII escrita per a dos violins.

L’important conjunt pictòric de la Capella dels Dolors d’Antoni Viladomat i Manalt, realitzat entre els anys 1722 i 1737, està catalogat per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La Capella és un dels elements del conjunt dels Dolors, que està format també per la Sala de Juntes i la Cripta.

Els treballs de conservació i restauració de les pintures de la Capella han durat gairebé un any, i s’han dut a terme per l’empresa Policromia, sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

La part més important de l’actuació ha consistit en la neteja de la brutícia superficial que enfosquia el color de les pintures, que s’ha fet amb especial cura en tractar-se d’una pintura mural feta al tremp de cola sobre guix que, a més, havia sofert diverses repintades i envernissades. Aquestes repintades, fetes en èpoques posteriors a Viladomat, s’han eliminat, així com la capa de brutícia, pols i fum.

Paral·lelament s’ha fixat la capa de pintura i s’ha consolidat el suport de guix, ja que hi havia nombrosos aixecaments, descamacions i zones disgregades, sobretot per causa de filtracions d’humitat. Per últim, s’ha fet la reintegració pictòrica, igualant estèticament el conjunt per fer-ne una lectura homogènia.

Els treballs de restauració de les pintures han tingut un cost total de 533.070 €, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona.

Malgrat que amb la restauració la Capella dels Dolors torna a formar part del patrimoni cultural visitable, el conjunt dels Dolors en la seva totalitat no es podrà visitar fins que no acabin els treballs de restauració de la Sala de Juntes i la Cripta.

Les visites guiades s’han programat els dissabtes 23 i 30 de juliol, 6, 13, 20 i 27 d’agost, 10 i 24 de setembre, 1 i 15 d’octubre, 5 i 19 de novembre i 10 i 17 de desembre. Es fan a les 18 h i són gratuïtes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s