Un any més s’ha celebrat, en aquesta ocasió a Vilassar de Mar organitzada pel Centre d’Estudis Vilassarencs, la Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Una vintena de comunicacions a l’entorn del tema de El desenvolupament urbanístic dels pobles del Maresme que centrava la jornada d’enguany. En representació del Grup d’Història del Casal va participar-hi Joan Francesc Clariana amb el treball Aproximació a la Forma Urbis d’Iluro (Mataró) que repassa la trajectòria de la recerca històrico-arqueològica que ha fet possible el coneixement de la trama urbana de la ciutat romana d’Iluro i els principals elements i construccions.
La resta de comunicacions presentades fou la següent:
–El poder de l’urbanisme. Per Marc Pons
–Viles i llocs. Models de poblament al Maresme medieval. Per Joaquim Graupera
–Fons i documents per l’estudi de l’arquitectura i l’urbanisme conservats a l’Arxiu Comarcal del Maresme. Per Alexis Serrano i Alícia Xicota
–La creació del poble modern. Arenys de Munt, segles XVI, XVII i XVIII. Per Francesc Forn.
–El creixement urbanístic del nucli urbà de Sant Cebrià de Vallalta. Per Marta Colell i Anna Parera.
–Del Mas Rafart de Cabrils al castell de Can Jaumar. Peu Laura Bosch.
–Dels Pons de Vilassar al Veïnat de Can Salvet. Per Benet Oliva
–El municipi de Dosrius durant el segle XIX. Les transformacions en l’obra pública. Per Neus Alsina i M. Àngels Jubany.
–El creixement urbanístic d’Argentona durant el segle XVIII. Per Enric Subiñà
–Can Maitanquis. Un establiment emblemàtic del raval mariner de Mataró. Per Nicolau Guanyabens
–La mal anomenada Masia Rocosa de Canet de Mar i les cases del seu entorn: De la casa d’un fadristern del segle XVI a la urbanització d’un punt estratègic de la vila. Per Sergi Alcalde.
–L’obertura de vials per edificar. Casuístiques entre l’empirisme i l’academicisme. Per Antoni Parício.
-El paper dels mestres de cases d’origen francès en el desenvolupament. urbanístic del Maresme als segles XVI i XVII. Per Alexandra Capdevila.
–El paper de la junta d’obra de Santa Maria de Mataró en el manteniment de l’arquitectura de l’església. Per Hèctor López
–Marià Serra i Font i Lluís Domènech i Montaner. Higienisme, urbanisme i modernitat en el Canet de Mar d’inicis de segle XX. Per Carles Sàiz.
–Enric Catà i Catà, arquitecte i projectista. Per Montse Viader
–L’antiga pica de la parròquia de Sant Pere de Premià. Per Ramon Coll i Joaquim Graupera.
–Unes àpoques del noble Felip Mercader i Saleta de finals del segle XVIII: noves aportacions constructives al casal Desclapers de Malgrat. Per Anna Maria Anglada.
–L’urbanisme al servei del capitalisme salvatge. La Cisa (Premià de Dalt). Un estudi de cas. Per Laura Bosch i Jordi Montlló.
–La Vila Primiliano i el torrent de la Bassa de la Màdria. Per Imma Gimferrer .
La cloenda de la jornada ca anar a càrrec de M. Carme Jiménez directora–gerent del Institut Ramon Muntaner i, a la tarda es va fer una visita comentada per el nucli antic de Vilassar de Mar, Can Bassa – Sitges i la Torre d’en Nadal.