Un treball sobre la lleva del biberó a Llavaneres protagonista del XIII Premi Thos de batxillerat

Ahir dijous 18 de maig va celebrar-se l’acte de veredicte i lliurament del Premi Terenci Thos i Codina de batxillerat corresponent al curs 2015-2016 en un acte presidit per Núria Calpe, tercera tinent d’alcalde de l’ajuntament de Mataró. El premi ha estat declarat desert malgrat la qualitat dels treballs finalistes. Per aquest motiu el jurat ha decidit atorgar un accèssit al treball Testimonis de la lleva del Biberó a Sant Andreu de Llavaneres de l’alumne Ignasi Capdevila Sánchez de l’Institut de Llavaneres del qual n’era tutora la professora Eva Vilà.

El treball fa una recerca que parteix de l’interès de l’autor per conèixer millor l’experiència personal viscuda pel seu avi quan tenia 17 anys i va ser cridat a files, l’any 1938, per anar a fer el soldat a la Guerra Civil Espanyola.

L’autor comença fent un relat general de la Guerra Civil i segueix explicant, a partir de bibliografia publicada, com va ser la Guerra Civil a Llavaneres. Segueix fent una anàlisis general de les lleves i es fixa especialment en la lleva del biberó. Aquí s’inicia la seva investigació, doncs explica que vol saber quins nois de Llavaneres van ser d’aquesta Lleva, què van haver de viure, a quins llocs els van destinar i també per quins llocs van haver de passar els supervivents abans de poder tornar a casa, molts d’ells desprès de quatre o cinc anys d’acabada la guerra.

Per a la seva realització, l’autor ha utilitzat com a fonts documentals llibres i revistes sobre la Guerra Civil Espanyola d’àmbit general i d’àmbit local. En la bibliografia treballa especialment la història de la lleva del Biberó i fa un interessant treball de camp realitzant vuit entrevistes a familiars de soldats de Llavaneres de la mateixa lleva. També fa una entrevista a l’últim president de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva i visita els escenaris de la batalla de l’Ebre. És d’especial interès el diari de la recerca que inclou en el treball.

El jurat també ha valorat positivament els altres dos treballs finalistes. Quant al treball titulat Estendard i banderí, presentat per l’alumne Oriol Agramunt Garcia de Escola Pia Santa Anna que tenia com a tutora a la professora Maria José Salas, és una recerca sobre el club de futbol “Club Esportiu Mataró” tot analitzant-ne la història des del seu naixement l’any 1912 i fins avui. L’autor relata de forma cronològica molt detalladament tots els esdeveniments més importants ocorreguts en el CE Mataró i va intercalant petites pinzellades dels principals fets històrics generals que s’esdevenen simultàniament a Espanya.

L’autor intenta comprendre per què el CE Mataró actualment està en un moment de baixa afició i passió i analitza si podria ser per l’augment d’afició a clubs més grans com el FC Barcelona o altres clubs dels quals es veuen els partits per la televisió. Finalment, conclou que, si bé això és cert, la situació esportiva i la categoria del primer equip del club és similar a la de fa 50 anys.

Per a la seva realització, l’autor, ha utilitzat informació continguda en planes web, publicacions escrites sobre el CE Mataró a més, realitza tres entrevistes, una a l’actual president del club, una a un jugador i una a un periodista i també acudeix a l’Speaker dels partits i a un periodista de M1TV. És d’especial interès el vídeo annex que presenta i relata l’autor sobre la història del CE Mataró.

Finalment, el treball D.O.: Vi de la Laietania . Una aproximació a l’arqueologia de la vinya presentat per l’alumne de l’Institut Sa Palomera de Blanes, Laia Gimeno i Alegre  que tenia de tutor al professor Miquel Pujades. Es tracta d’una recerca sobre la història del vi a la Laietania centrat en el conreu de la vinya i la producció, comercialització i distribució de vi en l’època romana.

L’autora cerca i visita jaciments arqueològics i museus relacionats amb el vi i en el treball presenta i analitza els centres productors d’àmfores, els cellers productors de vi, les marques de vi que hi havia, els ports d’ on sortia el vi i les rutes de distribució per acabar explicant dos intents de recuperació de producció i distribució de vi al Maresme actual.

Per a la seva realització, l’autora utilitza informació continguda en pàgines web, bibliografia escrita sobre jaciments arqueològics al Maresme, fullets de Museus i entrades a activitats que realitza per documentar-se sobre el món del vi. Cal dir que presenta uns annexos molt ben documentats i d’especial interès.

L’acte de veredicte i lliurament s’ha celebrat en la sala d’actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, en motiu de la seva festa patronal, Sant Raimon de Penyafort.  El premi el convoca l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró juntament amb el Grup d’Història del Casal de Mataró des de fa catorze anys.

2 pensaments sobre “Un treball sobre la lleva del biberó a Llavaneres protagonista del XIII Premi Thos de batxillerat”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s