lliurament del IV Premi Thos i Codina de treballs de Recerca de Batxillerat 2007

El passat dijous dia 4 d’octubre de 2007 es va celebrar l’acte de veredicte i lliurament del Premi Terenci Thos i Codina per a treballs de recerca de batxillerat 2007, enguany ja és la quarta edició, que convoquen l’Il.lustre Col·legi d’Advocats de Mataró i el Grup d’Història del Casal de Mataró. El jurat format per la Sra. Maria Salicrú-Maltas, professora del Col·legi Cor de Maria; la Sra. Núria Nogueras, professora de l’IES Thos i Codina; la Sra. Mercè Colomer, presidenta d’Òmnium Cultural de Mataró, en representació de la Comissió del Centenari de Terenci Thos i Codina; el Sr. Jaume Vellvehí, en representació del Grup d’Història del Casal i com a secretari del Jurat; i el Sr. Jordi Puigderrajols, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró i president del Jurat, va voler expressar l’alt nivell dels treballs presentats en la convocatòria d’enguany, concedint el premi i un accèssit.

L’acte es va celebrar en la Biblioteca del Col·legi d’Advocats de Mataró i el treball guanyador va ser el titulat “Una hipoteca del segle XVII”, que s’havia presentat amb el pseudònim Hermenejildo i que va correspondre a Andreu Monteis i Paradell del Col.legi salesià Sant Antoni de Pàdua de Mataró i n’ha estat tutor Joan Pedrola, professor del centre.

El portaveu del jurat va explicar que aquest treball destaca pel domini de la pràctica de les disciplines que l’autor ha hagut d’emprar per realitzar-lo i la consecució dels objectius plantejats. El treball, a més, ofereix una presentació formal acurada i un bon nivell de llengua i d’expressió escrita. L’objectiu de la recerca és l’estudi d’un document notarial, en aquest cas una hipoteca. El Jurat va valorar molt positivament el plantejament del treball “que en la seva primera part contextualitza el document en l’entorn que l’ha produït, el poble d’Òrrius i l’època, el segle XVII. En la segona part, l’autor aprofundeix en tot allò que no sabia, mostrant molts coneixements, no només del contingut del text, sinó de les disciplines i metodologies que li ha calgut usar per a la transcripció d’un document antic: la paleografia i la diplomàtica. Finalment, l’autor encara la fase definitiva del treball amb la transcripció del document, la seva descripció física, el tipus de lletra, la identificació de la classe de document i el seu contingut, per acabar amb la traducció del llatí al català i les conclusions”.

D’altra banda, enguany la qualitat dels treballs presentats va posar molt difícil la tria d’un guanyador, cosa que provocà que es concedís un accèssit al treball titulat “Arrels del Massorrà”, que s’havia presentat amb el pseudònim L’estel daurat, i que va correspondre a Pau Cussó i Guirao de l’IES Llavaneres i n’ha estat tutor Joan Peitx, professor del centre.

Segons el Jurat, el treball destaca “per l’originalitat de basar-se en el tractament de fonts orals que l’autor ha sabut corroborar amb bones fonts escrites i fotografies. A partir del testimoni biogràfic d’un pagès de Sant Andreu de Llavaneres i utilitzant les entrevistes realitzades com a fil conductor del treball, es repassa gran part de la història del segle XX: la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició. És precisament aquest tractament i el to literari i vivencial, sovint fins i tot emotiu, el que li confereix l’originalitat que ve reforçada amb excel·lents notes a peu de pàgina que acaben de contextualitzar històricament la narració” va dir el portaveu.

En aquesta quarta convocatòria, el premi fou intituït pel Col·legi d’Advocats de Mataró i el Grup d’Història del Casal l’any 2003, també van ser finalistes els treballs CCR Pineda amb el pseudònim Arlequí; amb el pseudònim Arqueo el treball titulat Excavació Torre Llauder. Apropament a l’arqueologia i, finalment i signat com a Cram, el treball Toponimia i mitologia al Corredor.

El premi està dotat amb 300 euros i 150 l’accèssit. Durant l’acte es va fer pública la cinquena convocatòria del premi, per al curs 2007-2008.

L’any passat es concedí el premi al treball titulat “Jordi Capell, un motor silenciós”, d’Helena Fradera i Jubany, de l’IES Alexandre Satorras de Mataró i de la que en fou tutora Maria Josep Castillo. També es va concedir un accèssit al treball, “Estudi de la riera de Pineda de Mar”, que va presentar Joan Ferrer i Puig de l’IES Joan Coromines de Pineda de Mar, essent-ne el tutor Jesús Rodríguez.

One thought on “lliurament del IV Premi Thos i Codina de treballs de Recerca de Batxillerat 2007”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s