Ens ha deixat l’historiador d’Òrrius Josep Maria Roqué

El passat 20 de febrer ens va deixar l’historiador Josep Maria Roqué i Margenat, membre del Grup d’Història del Casal. Des del 1991, quan ens vam conèixer personalment en unes jornades d’historia local que se celebraren a Argentona, va vincular-se estretament amb la nostra associació, com a soci i, molt especialment, col·laborant en l’organització, en les recerques i recolzant els projectes de l’entitat. El seus camps d’interès eren l’edat mitjana, el patrimoni i, davant de tot, el seu poble, Òrrius.

Com a medievalista es capbussà en la documentació d’Òrrius i d’Argentona per a bastir els seus treballs sobre el poble, ja sigui recopilant topònims o confegint les monografies sobre la vila estimada. I col·laborà en l’organització de les Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme que entre el 1999 i el 2011 vam organitzar, alguna de les quals celebrà una de les sessions a Òrrius (2007), o participant en la realització de rutes pel patrimoni d’Òrrius i els seus entorns, a Sant Pere de Clarà, a Sant Bartomeu, a la parròquia, a Céllecs o obrint-nos les portes del seu mas, Can Famades, sempre disposat a compartir les emocions i el gaudi pel patrimoni històric i artístic. I ens acompanyà en la recerca a l’Arxiu Diocesà de Solsona o, sobre el terreny en la descoberta del molí de Rubiol en la riera de Riudemeia al terme d’Òrrius. I va participar en més d’una ocasió a les tertúlies que fem a Mataró Ràdio.

Amb el Grup d’Història del Casal va publicar la monografia Òrrius, contribució a la història del poble, que editàrem el 1998 i que s’exhaurí ben ràpidament. I, no fa tant, el 2016, vam col·laborar en l’edició del seu treball La gent d’Òrrius a través de la Història, una monografia de major ambició encara. Aquests treballs, més que voler fer la història de la vila, sempre els plantejà com la història de la seva gent a través dels masos i les vivències Deia en Josep Maria al preàmbul del llibre que «he volgut posar de manifest fets quotidians senzills, resultat de la lluita d’aquelles famílies que al llarg del temps han fet possible que encara avui existeixi el poble d’Òrrius com a entitat diferenciada».

Com a historiador publicà estudis a la Sessió d’Estudis Mataronins, del Museu Arxiu de Santa Maria, a la revista Fonts, del Centre d’Estudis Argentonins, o en els Estudis de Llengua i Literatura Catalanes on publicà un treball sobre els noms de lloc i de persona del terme d’Òrrius.

El Grup d’Història del Casal sempre en guardarem un emotiu i agraït record. El proper dijous dia 28 dedicarem la tertúlia de la ràdio a recordar la seva figura i la seva obra (Mataró ràdio 89.3 fm).

Tertúlies radiofòniques amb la participació de Josep Maria Roqué:

Programa núm. 29 (10-05-2007): Òrrius, història i patrimoni

Programa núm. 180 (15-09-2011): 30 anys de la descoberta del tresoret d’Òrrius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s