Vint anys de les Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme

El dissabte passat al Museu al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i en el marc de la presentació del tercer simposi In marítima, dedicat a l’Edat Mitjana,  que se celebrarà el vinent any 2020, es van presentar les actes de l’anterior simposi, celebrat el 2018, amb el títol Masos, masies i bordes: activitats agràries i elements patrimonials. El tercer simposi es centrarà en el títol Omnia mors aequat. El món de la mort al Maresme medieval. La presentació va anar a càrrec de Benet Oliva, president del Museu-Arxiu, que glossà el contingut del llibre i de Joaquim Graupera, director del simposi que organitzen l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt i el blog Maresme Medieval.

L’acte també va tenir una part dedicada a parlar dels origens d’aquesta trobada medievalista que es remunta al 1999 amb les primeres Jornades d’Història i Arqueología Medieval del Maresme organitzades pel Grup d’Història del Casal, dedicades en aquella ocasió a l’arqueologia militar medieval. En aquest sentit va intervenir Jaume Vellvehí, president del Grup d’Història del Casal de Mataró que parlà de 20 anys de Jornades sobre el patrimoni medieval del Maresme (1999-2019).

El centre de l’acte anà a càrrec de la Dra. Francesca Español, de la Universitat de Barcelona, amb la conferència La memòria del llinatge: capelles funeràries i sepulcres monumentals a la Catalunya gòtica que preludià el tercer simposi i que formarà part del volum de les actes corresponents.

Finalment, es donà pas a la inauguració de l’exposició  Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física a càrrec d’Enric Ortega, director del Museu-Arxiu i la cap de cultura de la Diputació de Barcelona. L’exposició explica com es vivia i moria a l’edat mitjana i tracta diferents aspectes de la vida a través de l’estudi de les restes humanes procedents de diferents jaciments de Catalunya. La mostra és una coproducció del MAC i la Diputació de Barcelona (més informació aquí)

Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme

I Jornades (1999): L’arquitectura militar medieval

II Jornades (2001): L’organització de l’espai i models de poblament

III Jornades (2004): De Constantí a Carlemany. El pas de l’antiguitat tardana al món medieval

IV Jornades (2007): Els monestirs medievals

V Jornades (2011): L’arqueologia medieval al Maresme

Foto: E. Llovet

 

Foto: Diputació Barcelona
Fot. Museu Arxiu Vilassar de Dalt
Foto: E. Llovet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s