Pompeu Fabra: “Només tindrem el que nosaltres sapiguem guanyar”

Pompeu Fabra i Poch va néixer el 20 de febrer de 1868 a Gràcia (Barcelona) i va morir el 25 de desembre de 1948 exiliat a Prada de Conflent. Enguany es celebren els 150 anys del seu naixement.

Pompeu Fabra és el codificador de la llengua catalana moderna. Enginyer de formació i lingüista de vocació va ser el responsable de les tres obres de referència de la llengua catalana: Les Normes ortogràfiques (primera versió de 1913), la Gramàtica catalana (1918) i el Diccionari General de la llengua catalana (1932). Així doncs, commemorem el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana.

Fabra amb l’escriptor Josep Miracle i Montserrat corregint textos del Diccionari General de la llengua catalana per a la impremta el 1932 (Font: ANC Casas i Galobarda)

Fabra amb l’escriptor Josep Miracle i Montserrat corregint textos del Diccionari General de la llengua catalana per a la impremta el 1932 (Font: ANC Casas i Galobarda)

El Grup d’Història del Casal ens hem afegit a la celebració de l’Any Fabra participant en la Comissió de l’Any Fabra de Mataró que promou la commemoració a la ciutat i també reservant un petit espai del programa El Racó, la tertúlia del Grup d’Història del Casal a Mataró Ràdio, que s’emet cada dijous de 9 a 10 del vespre (89.3 fm). En aquest espai es llegiran textos breus de Pompeu Fabra o sobre Fabra.

El primer programa en el qual s’emetrà l’espai serà el que justament tractarà de la relació de Fabra amb Mataró. I per a fer-ho  ens acompanyarà Anna Comas i Valls que ha publicat un treball sobre les vinculacions mataronines de Fabra i que és l’autora de la guia de recursos que han editat les biblioteques de Mataró.

Tertúlia d’Història núm. 408 (Mataró Ràdio: 18/4/2018)

Pompeu Fabra i Mataró [enllaç a l’àudio del programa]

Convidada: Anna Comas i Valls

El text del dia és un fragment del primer article de les Converses filològiques titulat “Ortografia. Generalitats”. Fabra va escriure en diverses etapes entre 1919 i 1928 un article al periòdic La publicitat. Aquest fragment és del primer.

Grup d'Història del Casal

A %d bloguers els agrada això: