El projecte original

L’Associació Artístich Arqueològica Mataronesa, va promoure la confecció d’un estendard d’ofrena on s’hi reproduí la tornada del poema Cobles arromançades de Terenci Thos premiat en els Jocs Florals de Barcelona de 1889:

Regina de Catalunya, tonau-nos la llibertat

L’estendard fou dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i, com recull la premsa de l’època, atorgà als mataronins un protagonisme destacat.

Era un treball brodat a mà amb materials nobles, que a la part inferior tenia uns serrells que sostenien uns medallons de contrapès. Tenia unes mides de 7 m de llargària i 1’5 d’amplada. En una de les cares hi havia la figura de Sant Jordi amb el drac damunt les quatre barres. A l’altra cara s’hi reproduïa la Mare de Déu envoltada per una orla on s’hi llegia el vers de Terenci Thos i Codina tot damunt les quatre barres.

S’ha conservat el disseny original de Puig i Cadafalch del costat de Sant Jordi però no el de la Mare de Déu. En canvi, si que hem trobat dos dissenys previs que foren desestimats. En un hi ha les banderes de Catalunya i Mataró i al damunt el logotip de l’associació Artístic Arqueològica Mataronesa. El segon és una variant prèvia del Sant Jordi que difereix en l’estil i alguns detalls. També s’ha conservat un croquis de detalls amb anotacions i càlculs. També s’han conservat fotografies de l’època.

L'estendard de Puig i Cadafalch a Mataró el 1893
L’estendard a Mataró el juny de 1893

Grup d'Història del Casal

A %d bloguers els agrada això: