El Grup d’Història del Casal de Mataró es fundà el 8 de juny de 1986 de la mà d’un grup de joves llicenciats en Geografia i Història format, inicialment, per Antoni Llamas, Joaquim Graupera, Maria Josep Castillo i Maria Clemente, als quals s’afegirien molt aviat Josep Ramis, Imma Bassols, Emili Rodríguez i Antonia Ruiz. Els primers estatuts de l’entitat es signaren el 12 d’octubre d’aquell any. A banda de les primeres activitats públiques, el Grup també va haver d’escollir una imatge corporativa. La imatge triada fou la Coca de Mataró, un ex-vot mariner del segle XV que reprodueix aquesta nau catalana medieval.
El Grup va comptar des del primer moment amb el recolzament de Joaquim Casas i Busquets i ben aviat s’incorporaren Lluïsa Layret, Carles Miedes, Carme Espriu i Jaume Vellvehí.
Aquest nucli inicial fou el que va donar vida a l’Entitat durant la seva primera etapa. Un període que s’allargà fins al 1990 i en el qual es presentaren activitats innovadores en el panorama cultural del Mataró d’aquells anys i que han servit de model per a d’altres iniciatives que s’han fet a la Ciutat.
A finals de 1990 el Grup no podia continuar degut a la situació difícil a la que s’havia arribat i que feia inviable el projecte (cansament dels membres, dificultats econòmiques, enfrontament obert a la política cultural de l’Ajuntament…). Finalment s’optà per la dissolució.
Després d’un any d’inactivitat, a principis de 1992, tres dels antics membres del Grup: Lluïsa Layret, Joaquim Graupera i Jaume Vellvehí, decideixen impulsar novament l’Entitat. D’aquesta manera, el 9 d’abril d’aquell any s’aprovaven uns nous estatuts que canviaven el funcionament del Grup. A partir de 1992, s’autofinança parcialment a partir de les quotes dels associats. L’entitat funciona a partir d’una junta directiva que s’escull cada quatre anys.
Al nucli inicial d’aquesta segona etapa, aviat s’hi afegirien bona part dels membres fundadors, alguns assumint un paper actiu dins l’Entitat i d’altres recolzant-la com a socis. Aquesta ampliació de socis aviat fou seguida per una nova incorporació amb persones diverses i que ja no tenien res a veure amb l’etapa fundacional; (Eva M. Llovet, Teresa i Roser Graupera, Núria Gómez, Núria Ontiveros, Joan F. Clariana…) algunes procedien de les Seccions del Museu de Mataró, altres eren historiadors de la comarca, alguns amb el doctorat conclòs i, bona part persones simplement interessades en conèixer la història i el patrimoni comarcal. Actualment per a fer-se soci del Grup d’Història del Casal, només cal fer la sol·licitud omplint l’imprès i abonar la quota anual (30 €), i complir un únic requisit: interessar-se pel coneixement de la història, l’arqueologia i el patrimoni cultural del Maresme i, en definitiva, del país.
En aquesta segona etapa s’ha tornat a jugar fort en la recerca de noves vies de divulgació creant activitats innovadores i sovint inèdites a Mataró. S’han generat publicacions, s’ha participat en nombroses accions de defensa del Patrimoni Cultural i s’han tirat endavant projectes de gran nivell com ara la Reproducció de l’Estendard de Ripoll, dissenyat per J. Puig i Cadafalch el 1893, o l’organització de les Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme. S’han obert lligams de col·laboració amb entitats d’arreu de la comarca i del país i l’esperit del Grup segueix essent el de la superació constant. Avui, com el 1986, encara ens sentim pioners.
